środa, kwiecień 17, 2024
środa, 19 listopad 2014 15:30

Pyszny sposób na przygotowanie dyni

Pasztet z dyni i serka naturalnego bieluch Pasztet z dyni i serka naturalnego bieluch

Jesień, to świetny czas na eksperymentowanie w kuchi. Długie, jesienne wieczory mogą natchnąć nas do ugotowania pyszność, z wykorzystaniem bogactwa darów jesieni sezonowych grzybów, oraz królowej jesieni dynią. Bieluch jest serkiem, ale nie jest zwykłym serkiem. Za jego pomocą można wykonać wiele niekonwencjonalnych (jak na serek) dań. Dziś zaprezentujemy jedną z możliwości, jakie stwarza przed nami Bieluch. Przepis został przygotowany przez Agnieszkę Filiks, Ambasadorkę Bielucha.

 

Przepis stworzony przez Agnieszkę Filiks, Kulinarną Ambasador Bielucha, i opracowany przez agencję IMR advertising by PR


PASZTET Z DYNI I SERKA NATURALNEGO BIELUCH

• 300 ml serka naturalnego Bieluch,
• 450 ml jogurtu naturalnego Bieluch
• 3 szklanki startej dyni,
• 2 duże cebule,
• 1 marchewka,
• 3\4 szklanki oleju,
• 1\5 szklanki kaszy manny,
• 4 jajka,
• sól, pieprz, majeranek,
• 6 pieczarek,
• 1 papryka

WYKONANIE:

1. Do startej dyni dodajemy – również starte: cebule oraz marchewkę (na najdrobniejszej tarce).
2. Solimy i czekamy chwilę, żeby starte warzywa puściły sok, potem go odciskamy.
3. Do odciśniętej dyni z marchewką i cebulą dodajemy resztę składników: serek naturalny Bieluch, olej, kaszę mannę, żółtka jaj.
4. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem i mieszamy.
5. Do tak przygotowanego farszu dodajemy pieczarki, wcześniej podsmażane na patelni, oraz osobno podsmażoną paprykę. Mieszamy i wykładamy na blaszkę wysmarowaną masłem i posypaną tartą bułką.
6. Pieczemy w 140 stopniach przez około 60 minut.
7. Możemy podawać z zimnym jogurtem naturalnym Bieluch w roli sosu.